WYPRAWA DO ZIOŁOWEGO „RUNA”

Wycieczki przedmiotowe są tradycją naszej szkoły, przerwaną niestety przez pandemię i odradzającą się w bieżącym roku szkolnym. Dzięki nim uczniowie mogą zobaczyć, jak funkcjonują firmy związane z wybraną przez nich specjalnością zawodową.

14 września klasa I technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycielek pani Iwony Kuleszy i pani Ireny Sajewicz wybrała się na pieszą wycieczkę do zakładu zielarskiego „Runo” w Hajnówce. Młodzież miała okazję obserwować proces produkcji herbat owocowo-ziołowych i przypraw.

Uczniowie zwiedzili punkt skupu surowców, laboratorium, w którym kontroluje się skład i jakość ziół, suszarnię, magazyny i część produkcyjną zakładu. Okazało się, że zanim ładnie opakowane i ekologiczne produkty trafią do sprzedaży, muszą przejść przez złożony proces technologiczny. Jakie są jego efekty, mogli się przekonać ci, którzy na zakończenie wycieczki zakupili wyroby „Runa” w zakładowym sklepie.

A.C.       

GALERIA ZDJĘĆ