WYCIECZKA DO OKRĘGOWEJ SPÓŁDZIELNI MLECZARSKIEJ

Uczniowie klasy 1 technikum żywienia 9 lutego udali się na wycieczkę tematyczną do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Hajnówce. Jest to przedsiębiorstwo o pięćdziesięcioletniej tradycji, z ponaddwustuosobową załogą, posiadające nowoczesne linie technologiczno-produkcyjne. Młodzież z ogromnym zainteresowaniem obserwowała produkcję wyrobów mleczarskich, którymi może szczycić się zakład, zaopatrujący nie tylko polskie sklepy, ale też eksportujący sery, śmietanę, mleko w proszku i masło do wielu krajów: Białorusi, Bułgarii, Czech, Słowacji, Niemiec, Węgier, Włoch, a nawet Kanady i Azerbejdżanu. Perełkami zakładu są sery: „Oko na Żubra”, który zdobył srebrny medal GOOD CHEESE 2017 w ogólnopolskim kulinarnym konkursie sera oraz ser holenderski długodojrzewający „Carski”, którego produkcja nawiązuje do tradycyjnych metod wytwarzania stosowanych w przeszłości, zaś nazwa związana jest z historią regionu tj. polowaniami carów w Białowieży.

Wycieczka, którą zorganizowały panie Irena Sajewicz i Anna Lasota, pozwoliła młodzieży poznać technologię produkcji wyrobów hajnowskiej OSM oraz zaznajomić się z koronnymi produktami firmy.

Irena Sajewicz, Anna Cyruk       

GALERIA ZDJĘĆ