ARGONAUCI Z TECHNIKUM ŻYWIENIA

Pierwsze w tym roku szkolnym wycieczki przedmiotowe zorganizowały 10, 25 i 26 września nauczycielki przedmiotów zawodowych panie Irena Sajewicz i Iwona Kulesza. Wzięli w nich udział uczniowie klas pierwszych i klasy drugiej technikum żywienia, którzy udali się do zakładu zielarskiego „Runo” w Hajnówce.

Młodzież miała możliwość poznania procesu technologicznego produkcji przypraw i herbatek ziołowych, które trafiają na rynek krajowy i do odległych zakątków świata.

Uczniowie swoją wyprawę rozpoczęli od obejrzenia punktu skupu surowców, zapoznali się z asortymentem i cennikiem przyjmowanych ziół. Kolejnym etapem wycieczki było zwiedzanie suszarni. Młodzi adepci gastronomii mogli dotknąć wysuszonego surowca i porównać wygląd ziół świeżych i suszonych. Z kolei w laboratorium przekonali się, że produkcja „Runa” wiąże się nie tylko z przetwarzaniem roślin, ale też z badaniem i kontrolowaniem ich składu chemicznego.

Zwieńczeniem wizyty w „Runie” były odwiedziny w zakładowym sklepie, w którym są do nabycia zarówno tradycyjne, znane i lubiane przyprawy oraz herbatki, jak i bardzo ekskluzywne, nowoczesne produkty np. herbatka owocowo-ziołowa z płatkami złota.

Można zaryzykować twierdzenie, że wyprawa uczniów miała coś wspólnego z wyprawą argonautów, bo co prawda nie szukali oni „złotego runa”, lecz odkryli, że w naszym hajnowskim „Runie” produkuje się wyroby na wagę złota- cenione na świecie, ekologiczne, naturalne, posiadające odpowiednie certyfikaty, a co najważniejsze, wyjątkowo smaczne i aromatyczne.

A.C.       

GALERIA ZDJĘĆ