FLEXIPLANT
20 maja 2022 r. w ”Ziołowym Zakątku” w Korycinach odbyło się przedfinałowe spotkanie uczestników projektu FLEXIPLANT. Brały w nim udział następujące osoby: nauczycielki uczące w technikum żywienia i usług gastronomicznych w Hajnówce – Iwona Kulesza i Irena Sajewicz, goście z Łotwy i Litwy – Svetlana Mikanowa z Rezeknes Tehnikums, Kristina Ceslevićiene z Kauno Maisto Pramonės Ir Prekybos Mokymo Centras, nauczycielka ze szkoły w Białymstoku – Ewa Czyżewska oraz koordynator projektu – Grzegorz Orłowski.
Flexiplant to projekt realizowany przez Fundację Regionalne Centrum Kompetencji w ramach programu Erasmus+ Akcja2 Partnerstwa Strategiczne na rzecz kształcenia i szkoleń zawodowych.
Celem w/w projektu było zapoznanie się z praktycznymi rozwiązaniami stosowanymi w gastronomii i żywieniu, dotyczącymi zastosowania diety fleksitariańskiej i semiwegetariańskiej.
Uczestnicy projektu mogli zapoznać się z wynikami badań i doświadczeń, dotyczącymi nowych produktów roślinnych oraz zastosowania maszyn i urządzeń w produkcji ekologicznej i dietetycznej żywności. Mieli możliwość zgłębienia zagadnień, związanych z przygotowaniem dań dietetycznych na bazie roślinnej.
We wcześniejszym okresie były organizowane różne kursy oraz teoretyczne spotkania, rozwijające wiedzę na temat diety roślinnej, nie tylko jako sposobu żywienia, ale w ogóle stylu i filozofii życia.
Projekt jest realizowany od 01 grudnia 2020 roku do 30 listopada 2022roku. Jesienią jest zaplanowane finałowe spotkanie uczestników, które odbędzie się w Rezeknes (Rzeżycy) na Łotwie. Zostały na nie zaproszone również nauczycielki z naszej szkoły.
Iwona Kulesza
GALERIA ZDJĘĆ