Spotkania partnerów projektu Flexiplant oraz Ecofriendly worker 1.0 na Łotwie
W dniach 23-27 października 2022 roku w Rezegne i Rydze na Łotwie odbyły się międzynarodowe spotkania partnerów projektu Flexiplant oraz Ecofriendly worker 1.0, realizowanych w ramach programu Erasmus Plus Partnerstwa Strategiczne Akcja KA2.
W podsumowaniu realizacji projektów brali udział koordynatorzy, menagerowie, metodycy oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych z Łotwy, Litwy i Polski. Nasz kraj reprezentowali Grzegorz Orłowski (koordynator projektu), Ewa Czyżewska (Centrum Zawodów Medycznych i Społecznych – Szkoła Policealna Województwa Podlaskiego w Białymstoku) oraz Iwona Kulesza (nauczycielka przedmiotów gastronomicznych ZSZ w Hajnówce).
Celem spotkań w Rezegne było przedstawienie realizacji projektu Flexiplant, zaprezentowanie przepisów według diety fleksitariańskiej oraz ewaluacja tegoż projektu. Uczestnicy mieli możliwość nie tylko obejrzenia prezentacji promujących żywność roślinną, ale również skosztowania specjałów przyrządzonych zgodnie z zasadami diety planetarnej. Zaserwowała je lokalna restauracja, słynąca z produkcji i wykorzystywania w menu surowców roślinnych.
W szkołach w Rydze omówione zostały proekologiczne zachowania w miejscach pracy, podsumowano konkurs o tematyce ekologicznej oraz przedstawiono różne narzędzia promujące zachowania eco. Osoby biorące udział w spotkaniach otrzymały na zakończenie certyfikaty potwierdzające ich uczestnictwo w międzynarodowym „partner meeting”.
Wyjazd na Łotwę był nie tylko interesującym doświadczeniem zawodowym, ale również ciekawą wycieczką kulturoznawczą i krajoznawczą. Dawał on możliwość skonfrontowania działalności polskich szkół zawodowych z zagranicznymi placówkami. Namiastkę tego, co udało się tam zaobserwować można zobaczyć na dołączonych zdjęciach. Mam nadzieję, że w niedługim czasie uczniowie naszej szkoły wyruszą w podróż za wschodnią granicę, aby dowiedzieć się, w jakich ekskluzywnych warunkach kształcą się ich łotewscy i litewscy rówieśnicy.
Iwona Kulesza
GALERIA ZDJĘĆ