„Pronar” Super Star!
4 listopada 2022 tego roku do Siemiatycz pojechali uczniowie klas II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z nauczycielkami zawodu – Panią Iwoną Kuleszą i Panią Ireną Sajewicz. Celem ich wyprawy było Centrum Wystawowe firmy „Pronar” w tym mieście.
Nasza „delegacja” została przyjęta w królewskim stylu!
Zaczęli od zwiedzania hali wystawowej – ogromnej i pięknej. Wszyscy byli pod wrażeniem sprzętów tam eksponowanych. Przy okazji poznali historię firmy oraz specyfikę poszczególnych oddziałów „Pronaru” – w Narwi, Narewce, Hajnówce, Strabli i oczywiście w Siemiatyczach. Nie zabrakło miłych niespodzianek w postaci mini-konkursów dotyczących produktów firmy – prawie wszyscy otrzymali drobne podarunki.
A potem…
To dopiero była super – niespodzianka! Ekipa gastronomiczna „Pronaru” przygotowała specjalny pokaz kuchni molekularnej i warsztaty kulinarne. Przyszli kucharze mogli pracować przy profesjonalnych stanowiskach i pod okiem ekspertek czarować w kuchni! Bo czyż to nie czary – kawior z bazylii, ażurowe ciasteczka, kolorowe pianki z … syfonu, witrażowe chipsy, jadalny tiul? Oczywiście nasi uczniowie nie przepuścili takiej okazji i spróbowali sił w tej trudnej, acz spektakularnej dziedzinie gastronomii. Mogli gotować, próbować, jeść. Gotować, próbować, jeść. Gotować, próbować, jeść…Wszystkie produkty, w wielkich ilościach i wielkiej różnorodności fundował „Pronar”. Ciekawostką był też pokaz gotowania metodą sous-vide, czyli w próżni. Nie sposób oderwać oczu od zdjęć prezentujących potrawy. Smaki należy sobie wyobrazić!
To dopiero była wycieczka! Kto wie, może niebawem 2 tż i 3 tż zorganizują jakiś pokaz w szkole? I my poznamy smak wielkiego świata i kuchennych czarów.
aoxm
GALERIA ZDJĘĆ