EGZAMIN ZAWODOWY - TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH [343404]
KWALIFIKACJE W ZAWODZIE:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
EFEKTY KSZTAŁCENIA DLA KWALIFIKACJI:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług
gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
W zakresie kwalifikacji HGT.02.:
1) oceniania jakości produktów;
2) przechowywania żywności;
3) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
4) obsługi sprzętu gastronomicznego;
5) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
6) wydawania dań;
W zakresie kwalifikacji HGT.12.:
1) oceniania jakości żywności;
2) planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia;
3) organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej;
4) wykonywania usług gastronomicznych;
5) ekspedycji potraw i napojów.